
Praznična trpeza nezamisliva je bez linzera. Ovi prhki, aromatični keksići, koji nose ime po austrijskom gradu Linzu, jedni su od najstarijih evropskih slastica. Iako su linzeri utjelovljenje mirisa Božića, njihova klasična priprema – valjanje, izrezivanje oblika i spajanje – može oduzeti dosta vremena.
Oglas
Zato vam donosimo recept za najjednostavniju varijantu ovog klasika: Linzer pitu.
Zanimljivo je da su današnji linzeri zapravo nastali kao "nusproizvod" recepta za Linzertorte iz davne 1653. godine. Ova verzija vraća se korijenima, zadržavajući onaj prepoznatljivi okus putera i voćnog pekmeza, ali uz puno manje truda u kuhinji.
Evo kako da pripremite ovu poslasticu koja će oduševiti vaše ukućane.
Sastojci:
Za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 250 g maslaca (hladnog)
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
Za nadjev i posipanje:
- Pekmez ili marmelada po želji (preporuka: pekmez od brusnice za kiselkasti kontrast)
- Šećer u prahu
Priprema:
- Priprema sastojaka: Ključ dobrog prhkog tijesta je temperatura. Pobrinite se da su svi sastojci hladni, a po mogućnosti rashladite i brašno prije upotrebe.
- Miješenje: Od brašna, hladnog maslaca, šećera i jajeta ručno umijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti kako se maslac ne bi previše otopio.
- Hlađenje: Tijesto podijelite u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena.
- Oblikovanje: Nakon hlađenja, oba dijela tijesta razvaljajte u kvadratni oblik (ili prema obliku vašeg pleha).
- Slaganje: Prvi dio tijesta prebacite u pleh i površinu izbockajte viljuškom. Preko cijelog donjeg dijela obilno premažite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno ih složite preko pekmeza (pravite "rešetku").
- Pečenje: Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok trakice tijesta ne dobiju zlatnu boju.
- Serviranje: Kada se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i narežite na prutiće ili kocke.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas